Jäätmete hulk ja kaubakadu, nii tahtlik kui ka tahtmatu, pole kaupmeeste jaoks just meelisteemad. Uuringute kohaselt vähenevad kaubavarud ligi kolmandiku võrra poevarguste arvelt. Järjest suurenevast jäätmete hulgast on saanud juba globaalne probleem. Ainuüksi toidujäätmeid tekib üle maailma ligi 1,3 miljardit tonni aastas ning sellega kaasnevad kulud ulatuvad ligikaudu 860 miljardi euroni aastas.

Märka varast varakult.

Poevargused on paraku jätkuvalt aktuaalne teema ning ebameeldiv on see ühtemoodi nii ettevõtjale kui ka teenindavale personalile. Kaubandustarvikute tootja HL Display on turule toonud valgus- ja liikumissensoriga LM Tag™ turvaelemendi, mis võimaldab varast märgata juba enne, kui kaup koos temaga poest lahkub. LM tehnoloogia kasutab liikumise ja vähese valguse kombinatsiooni, et tuvastada toote varjamist (nt kotis või põues) ning saata vastav signaal poe töötajale juba enne turvaväravate läbimist. Toote liikumist on võimalik jälgida ka reaalajas. Turvaelemendi tagapoolele on kinnitatud väike detail, mis elemendi omavolilisel eemaldamisel paisub ning käivitab häiresignaali.


Turvaelement on mõõtudelt väike ja diskreetne (38 x 38 x 12,7 mm) ning kleepuva tagaküljega, mis ei riku tootepakendit. Tagapoole kleebis on vahetatav ja turvaseade korduvkasutatav.  Tänu tehnoloogiale puudub vajadus hinnalisemaid tooteid eraldi kinnitada, mistõttu ei piira see ka ausa kliendi jaoks tootega tutvumist. Turvaelement deaktiveeritakse ja eemaldatakse kassas spetsiaalse seadeldise abil ning igal kauplusel on oma unikaalne deaktiveerimise kood. Pärast eemaldamist on elementi võimalik koheselt uuesti kasutada. Turvaseadme patarei eluiga on keskmiselt 4 aastat. Sobib RF- ja AM-süsteemidele.

 

Uus värskus riiulil.

Vähendades jäätmeid ja seeläbi suurendades ülejäänud toodete säilivusaega ja värskete toodete osakaalu, on võimalik vähendada nii tegevuskulusid kui ka aidata vähendada jäätmeid tarbija tasandil. Tarbija hindab värske puu- ja juurvilja valiku olemasolu ning uuringute kohaselt on ligi 24% ostlejatest nõus vahetama oma esmase ostukoha parema ja mitmekülgsema valikuga kaupluse vastu. Lisaks jäätmete vähendamisele on võtmesõnadeks väljapanek ja kvaliteet.
HL Display lahendus ahvatleva värskuse säilitamisel on Sigma™ riiulisüsteem. Perforeeritud riiulid tagavad parema õhuringluse, mis parandab üldist jahutust ja hoiab maksimaalselt värskust, hoides samal ajal ära liigse niiskuse tekke. Anodeeritud alumiiniumist riiulid ei roosteta ega hakka kooruma, samuti on see viimistlus toiduainetele ohutu. Lisaks on alumiinium materjalina kerge ning hajutab soojust tõhusamalt ja kiiremini kui muud metallid. Erilise ümara esiservaga riiul on silmapaistev ja mahutab rohkem tooteid.
USA supermarketite kett Safeway on paigaldanud nimetatud süsteemi viimase 4 aasta jooksul üle 400 kauplusesse ning tõstnud värskete toodete müüki keskmiselt 26%, samal ajal vähendades jäätmeid 9%.

Sigma™ riiuleid on võimalik kombineerida ka Ad’Lite™ LED valgustuse ja näiteks HL Display Next™ riiulilahendustega.

HL Display kaubandustarvikute ametlik maaletooja Eestis on Meediagrupi OÜ.